Климатици, как да го подберем правилно – част 2

Публикувано от Belani 08/02/2019 0 Коментари

Монтаж на климатици

Друг много важен момент е, че даден климатик може да работи много добре в режим на отопление. Една от причините за това е, че е направен професионален монтаж. В съответствие с препоръките на производителя на климатици. Това нещо не винаги е еднакво поради различни причини. Например поради разлики в квалификацията и опита на хората, които извършват монтаж на климатици или пък когато се цели постигане на монтаж а и с по-ниски цени, при който се спестяват важни неща.

 

Mного хора също предпочитат да използват евтини климатици за отопление поради различни причини. С убеждението, че не е нужно да се сдобиват със скъп климатик при положение, че имат възможност да си купят евтин такъв. Осланят се единствено на публикуваните технически характеристики. В които се твърди, че самия климатик е с най-висок клас на енергийна ефективност. Високия клас на енергийна ефективност не топли през зимата и понякога този висок клас е такъв само при стандартните условия. Дълги години енергийната ефективност на различните климатици се измерваше при точно определени условия. Които нямаха нищо общо с реалните и по този начин някой климатици биха могли да имат перфектни характеристики в стандартни условия. В реални да работят много по-неефективно от други климатици, които запазват своите характеристики при изменение на външните и вътрешните условия – най-често температури.

 

Ценови клас

Друга много погрешна аналогия може да бъде мисленето, че щом един климатик работи много добре в режим на охлаждане, то това автоматично означава, че същия климатик ще може успешно да се използва за икономично отопление. Всички климатици разполагат с режим отопление, но това отопление не винаги е по-икономично и комфортно. Грубо може да се каже че климатик, който при сегашните цени на пазара струва между 500 и 800 лева е доста рисковано той да се използва за отопление. Особено в климатични региони, в които е нормално температурите да спаднат под нулата.

 

Не, че е невъзможно такива климатици да се използват за отопление, но това отопление в много такива случай нито е икономично нито комфортно. В такива случай е много по-добре да се направи избор на по-хубав климатик над 1000лв . Защото само сметката за електрически ток, когато такъв климатик се използва за отопление компенсира по-високите цени. Като правило по-хубавите климатици са по-икономични и това директно се отразява на разходите за отопление.

 

Когато става въпрос за избор на климатик за отопление при всички случай е добре да се търси някакъв баланс между цени, надеждност и икономичност. Защото избор на евтини климатици много често води до по-високи разходи.  Разбира се понякога различните търговци на пазара предлагат някой модели климатици на промоционални цени. Това допълнително може да затрудни добрия избор. Като общо правило е добре да се избягва избор на евтини климатици за отопление.

Избор на климатици за отопление

 

С една единствена статия едва ли биха могли да се обхванат всички случай, при които се прави избор на климатик. По аналогия, която да доведе до неоправдани очаквания, но определено един от най-добрия начин за избор на климатик. Чрез използването на съветите на човек, който професионално и ежедневно се занимава с климатици. Обикновено повечето фирми разполагат с добре обучен човек. Който познава добре спецификите както на конкретния климатичен регион, така и на различните климатици. Обикновено и различните фирми би трябвало да поемат известна отговорност. В случай, че допуснат грешка при своите изчисления и препоръки. Като за това е нужно да се разполага с писмен документ както за самото предложение, така и за свързаните дейности по време на монтаж.

 

Остави коментар