Какво е рекуператор и за какво служи?

Публикувано от Belani 25/03/2020 0 Коментари

Вентилационната инсталация, в административните сгради, хотели, ресторанти и др,. е задължителен елемент, като все по-рядко се срещат такива места, в които тя да не присъства. Състои се от смукателна (изхвърляща) и нагнетателна (подаваща пресен въздух) системи. Преди да се подаде пресният въздух в помещението, е необходимо да се обработи – през зимата се загрява, а през лятото - охлажда.

 С написаното до тук, най-общо Ви обяснихме начинът на функциониране на рекуператора, а в следващите редове, ще Ви разкажем какво точно представлява и какви са различните видове.

Рекуператорът е пластинчат топлообменник и два вентилатора. През него преминават два потока въздух – подадения и изхвърления. През зимните месеци, в режим на отопление, въздухът, от помещението, вместо с температура +20, се премахва с +2 градуса, а пресният, вместо да се обработи с -16, се подава с температура +3,+4 °C. Това намалява разходите за загряване почти 2 пъти.

Ефективността на рекупация може да бъде между 0 и 100%.

  • Нулева е ефективността на отворения прозорец – топлият въздух напуска помещението, докато студеният постъпва в него, като го охлажда от външната температура.
  • 100%, която е технически невъзможна, би възникнала, когато приходящият въздух се загрее до температурата на отработения такъв. Така е в стая, която не се вентилира и няма енергийни загуби.

Достижимата енергийна ефективност, в нормалните вентилационни системи, е между 30 и 90%, когато е над 60%, се смята за добър резултат, над 80% отличен.

Какви са видовете рекуператори?

  • Пластични топлообменници въздух-въздух– състоят се от пластинчат топлообменник, който разделя двата въздушни потока. Обикновено е изработен от алуминий или от пластмаса.
  • Ротационни топлообменници въздух-въздух – имат въртящ се топлообменник. Изработва се предимно от алуминий. Въртенето става чрез специално проектиран нискооборотен двигател. Когато се върти с ниска скорост, едната му част се нагрява или охлажда от изсмукания от помещението въздух, след което вече загрятата, съответно охладена част, преминава в частта от сечението на секцията, през която преминава външният въздух, който приема или отдава топлина.

Активна термодинамична рекуперация –  това са много ефективни рекуператори, които работят в доста по-широк диапазон на външни температури. Те са с двойна система за топлинна рекуперация. Първата е с пластинчат рекуператор „Въздух-вода“, а втората е с вградена компресорно-кондензаторна група, с активна термодинамична рекуперация.

Този вид уреди, в по-голямата част от случаите, са директно вградени в камерите. Това позволява да се използват направо в сгради със задължително контролирана вентилация – стопански сгради, индустриални сгради, басейни и др.

Надяваме се, че и денс сме Ви били полезни с информацията, която Ви представихме! Продължавайте да следите Блога ни и да коментирате темите, които Ви интересуват!

 

Остави коментар