„Ако можех, бих направил заразно здравето, вместо болестите.“ – Ингерсол

В днешната ни статия „ Климатикът срещу COVID-19”, ние от Белани Клима сме решили да отговорим на всички негативни твърдения, относно използването на климатиците по време на пандемията от Корона вирусната инфекция. Последните няколко месеца в медийното пространство се изписа много по темата, а представената информация остана противоречива. Това доведе до масово объркване от страна на потребителите, които засипаха пощата ни с въпроси, чиито отговори ние се постарахме да съберем и да обобщим тук.

Климатикът срещу COVID-19

На първо място, искаме да подчертаем, че абсолютно подкрепяме спазването на добра хигиена и носенето на предпазни маски. Затова приканваме всичките ни клиенти да бъдат съвестни, да пазят себе си и близките си.

С покачването на градусите, се появи и нуждата от използването на климатиците, като средство за справяне с жегите. Нарастващият страх от използването им, по време на пандемията, доведе до дискомфорта на потребителите и измислянето на всякакви идеи за охлаждане на организма.

Производителите на климатични системи в понеделник заявиха, че е безопасно да се използват уредите за охлаждане по време на пандемията COVID-19 и те не представляват риск от разпространение на болестта.

Изследванията сочат

Представете си, че навън е 35-40 градуса и някой от семейството Ви има астма или сезонна алергия, смятате ли, че е добра идеята да разтворите прозорците навсякъде, за да избегнете включването на климатика и евентуално да се спасите от непоносимите горещини?! Предполагаме, че отговорът е ясен. Болният от корона вирусната инфекция трябва да се държи изолиран и далеч от въздушния поток.

Правилната вентилация е решаваща част за предотвратяване на заразата. „Ние всъщност препоръчваме климатика, като средство за предотвратяване на вирусното разпространение“, казва Ана Рул, асистент в катедрата по екологично здраве и инженерство в университета Джон Хопкинс. Изследванията на Рул за COVID-19 установяват, че след социалното дистанциране, вентилацията е втората по значимост част от предотвратяването на разпространението на инфекцията, като отстранява въздуха в помещение, където има капчици на вируса. „И, ако няма вентилация, тогава нивата на концентрация на всякакви замърсявания, присъстващи във въздуха, просто ще продължат да се увеличават до някакъв  момент и видяхме случаи, когато степента на вентилиране беше установена като ниска, а в същото време имаше много болни“, продължава професорът.

Какво можем да направим?

Към днешна дата компаниите производители на климатична техника, пускат на пазара все по-нови и модернизирани уреди, с функции за пречистване на въздуха. LG Dualcool Air Conditioner + Air Purifier, е чудесният пример за това. Благодарение на дванадесет пъти по-големите му филтри, могат да бъдат уловени и най-фините прахови частици. Върху елегантния му LED дисплей, със съответния цвят, се фиксира качеството на въздуха в помещението, съответно:

  • Зелен – добро;
  • Жълт – нормално;
  • Оранжев – лошо;
  • Червен – много лошо;

 

Друг съвет, които бихме искали да Ви дадем, е редовно да почиствате филтрите на климатизатора. Както сме Ви писали в миналите статии, тази процедура е добре да се прави поне веднъж в месеца. Ако не сте сигурни, че ще се справите сами, можете да разчитате на специалистите на Белани Клима!

 

Надяваме се, че сме успели да отговорим на повечето Ви въпроси, свързани с климатика и използването му по време на пандемията. Продължавайте да следите Блога ни, за да се информирате за всичко онова, което Ви интересува!