Въздушни завеси – за какво служат и къде се използват?

Публикувано от Belani 23/03/2020 0 Коментари

Няма как да не сте изпадали в ситуация, в която навън е 40 градуса, а Вашият колега или член от семейството оставя вратата отворена и от там веднага започва да навлиза изпепеляващ въздух, който разваля прохладата в помещението. Представихте си го, нали? Е, през зимата може да попаднете в същия сценарии, с тази разлика, че ако сте жена, после ще Ви трябва минимум час, за да си върнете старата температура.. Чудите се какво да направите?

В днешната ни статия ще Ви разкажем малко повече за въздушните завеси – за какво служат и къде се използват.

Този вид уреди създават преграда срещу проникването на топъл/студен въздух в помещения с климатизация. Най-общо казано, те разделят зони с различни температури. Обикновено се монтират на врата или прозорец, като по този начин създават въздушен поток, който образува невидима преграда. Друго тяхно преимущество е и това, че възпрепятстват навлизането на насекоми в стаята.

Индустриалните въздушни завеси се проектират за защита на индустриални сгради от топлозагуби. Въздушния обхват е до 7,5 м, благодарение на високоефективни вентилатори и модулна конструкция. Монтажът отново може да бъде хоризонтален и вертикален, като повечето от тях разполагат с активна защитна система. Тя подобрява ефективността на въздушната бариера, като защитава входната врата.

Въздушните завеси са изградени от метален корпус, в който е разположен центробежен вентилатор. Той създава силен въздушен поток с направление, напречно на отвора. Този вид уред е самостоятелна система, затова дебитът му не се отчита при поставянето на климатична или вентилационна система в помещението. В зависимост от височината на му и големината на отвора, устройството може да се монтира хоризонтално или вертикално. Има практика да се поставят няколко завеси една под друга, ако излазът е толкова огромен, че само една не би могла да се справи със задачата.

Какви са различните видове?

  • Хоризонтални – най-често използваните за закрепване над врата или прозорец. Има модели за стенен и таванен монтаж. Важен момент при тях е ширината им да не е по-малка от тази на отвора, над който са поставени.
  • Вертикални – използват най-често при отвори с много голяма широчина. Инсталират се странично, така че подават силна хоризонтална въздушна струя.

Дължината на завесите варира в диапазона 600-2000мм. Когато става въпрос за битово приложение, тя обикновено е между 800 и 1000мм, тъй като уредите са предназначени за монтиране над стандартни врати.

Производителността по въздух е другият основен показател, който е от значение за работата на въздушната завеса. От него се определят оптималната височина на монтиране и скоростта на въздушния поток. Вентилаторът има задачата да създаде равномерен и плътен въздушен поток, като двигателят обикновено се монтира отстрани. Когато завесата е с дължина до 800 мм, вентилаторът се разполага по цялата й дължина. Ако е необходима такава, с дължина по голяма от 800мм, в конструкциите на повечето производители, двигателят се монтира в средата, а отстрани се поставят два вентилатора.

При избора на въздушна завеса освен дължината й, трябва да съобразите и производителността й по въздух, която включва геометричните размери на отвора, средната температура в помещението, средната скорост на вятъра, наличието на прозорци и др.

Ако сме Ви били полезни с днешната статия, продължавайте да следите Блога ни, за да се информирате за всичко онова, което Ви интересува!

 

 

Остави коментар