Както знаем, зимата не е лек сезон както за нас, така и за климатиците, но климатиците с обратен цикъл са чудесни за поддържане на топлина. Разбира се, всички искаме топъл и уютен дом през зимния сезон. Има много начини за постигане на топлина и спасение от студа. В тази статия ще ви изброим някои от тях.

1.     Почистване на филтрите на вашия климатик

В повечето случаи се обръща по-голямо внимание на вътрешното тяло, тъй като има повече замърсители като прах, тютюнев дим, мазнини, наличие на домашни животни и други. Непочистените филтри водят до по-високо налягане и увеличен шум от външното тяло и до прегряване на компресора, недостатъчна отдавана мощност, увеличена консумация на електроенергия.

2.     Ежегодна поддръжка на вашия климатик

Препоръчително е да се прави профилактика веднъж годишно като най-добре е да бъде през пролетния сезон от квалифицирани специалисти. Важно е за добрата работа на уреда, също и за вашето здраве, тъй като въздухът в помещението е замърсен с прах, който съдържа органични материали, съчетани с влага, попадащи в питата на климатика. Така се получава перфектна среда за развитието на бактерии. Поддържате ли вашия климатик в добро състояние, климатичните инсталации ще работят добре!

 

3.     Градуси на температура на вашия климатик

Специалистите по този въпрос имат две мнения.

Единият от вариантите е, когато спите или сте на работа, да намалите градусите на температурата на вашия климатик до около 20 градуса.

А другият вариант е да не бъдат променяни.

По този начин бихте спестили разходите за енергия.

4.     Използвайте техническа или автоматична опция на вашия климатик

Ако имате климатик с интелигентни сензори(i-сензор, 3D-сензор)- използвайте ги, за да направите по-комфортно отоплението у дома.

Пример за такъв сензор е “3D i-see sensor” в Mitsubishi Electric . Той насочва равномерно въздушния поток, разделя помещението на 752 зони и улавя човешкото присъствие чрез термография. С негова помощ въздушната струя се регулира интелигентно спрямо температурата във всяка зона и местоположението на хората.

 

Друг пример за такъв сензор е „Мрежово око“, вграден в Daikin, сканиращ текущата стайна температура в различните зони на помещението, след което насочва въздушният поток там където е необходимо. Благодарение на сензора „Мрежово око“ системата ще насочва топлия и студен въздух към местата, които имат нужда от него.


iSee сензорът, вграден в Hitachi отчита присъствието на хора в помещението и оптимизира температура за по-нисък разход на енергия.

 

5.     Правилната настройка на дистанционното на климатика

За съответния сезон климатикът трябва да бъде нагласен на съответния режим.

При режима на отопление, както споменахме по-горе, е хубаво климатикът да се държи включен и да поддържа една и съща температура.

При режима на охлаждане е препоръчително климатикът да поддържа температура в помещението 25 градуса, за да няма голяма разлика в градусите навън и вътре, също така е важно за вашия организъм.

Друг важен режим е насочването на въздушния поток. През зимата клапите на климатика трябва да бъдат насочени максимално или почти максимално към пода, а през лятото трябва да са насочени нагоре.

При режима „Swing” равномерно се смесват топлия и студения въздух.

При вентилаторния режим вентилаторът работи, а компресорът е изключен. Когато компресорът е изключен, не може да се достигне високо ниво на охлаждане.

За още интересни статии, можете да научите в блога на сайта на Белани 84 ЕООД! Продължавайте да ни следите, за да се информирате за всичко онова, което Ви интересува!