Вакуумната помпа е инструмент, който спомага за изтеглянето на въздух от хладилни и климатични инсталации. Освен това улеснява работата при проверка на налягането, както и при подготовка за зареждане или източване на фреон от хладилни и климатични системи.


Защо е необходима при монтаж на климатичните системи?

1. Помага при монтаж на нова климатична система:

Вакуумиране: Като се извърши вакуумиране чрез вакуум помпата, така системата бива предпазена от влага и замърсявания, които могат да навредят на компресора и да намалят ефективността на климатика.

2. Необходима е при подмяна на компресор:

Подготовка за източване на фреон: Преди демонтиране на компресора, е необходимо да се изтегли въздуха от самата система и след това с друг уред да се източи безопасно фреона.


Видове вакуумни помпи:

1.  Eдностъпални вакуум помпи: Подходящи за обща употреба при инсталация и поддръжка на климатични системи.

2.  Двустъпални вакуум помпи: Предлагат по-добра производителност и могат да достигнат по-нисък вакуум, което ги прави по-подходящи за професионална употреба и системи с високи изисквания.Функции и характеристики

Манометри и индикатори: Помагат за наблюдение на налягането по време на евакуацията.

Вграден маслен сепаратор: Помага за поддържане на чистотата на вакуум помпата и удължава нейният живот.

Портативност: Някои помпи са по-леки и компактни, което ги прави удобни за пренасяне и използване на различни места.


Основни стъпки при използване на вакуумна помпа

1. Свързване на помпата: Свържете вакуумната помпа към климатичната система чрез подходящи маркучи и конектори.

2. Пускане на помпата: Стартирайте помпата и наблюдавайте манометрите, за да се уверите, че налягането спада до желаното ниво.

3. Работа с помпата: Оставете помпата да работи достатъчно дълго, за да премахне всички въздух и влага от системата.

4. Спиране и изключване: След като системата е напълно евакуирана, изключете помпата и затворете всички вентили, за да предотвратите навлизането на въздух обратно в системата.Поддръжка и грижи

Редовна смяна на маслото: Поддържайте вакуумната помпа в добро състояние чрез редовна смяна на маслото според препоръките на производителя.

Почистване на филтри: Проверявайте и почиствайте филтрите, за да осигурите оптимална работа на помпата.

Съхранение: Съхранявайте помпата на сухо и чисто място, за да предотвратите повреда и корозия.

Изборът на подходяща вакуум помпа зависи от конкретните нужди и характеристики на Вашата климатична система.

В такива случаи е много полезно да разполагате със съответната за Вас вакуум помпа до себе си, особено ако сте професионалисти в сферата на ОВК инсталациите. Помпата ще Ви бъде от полза при всяка повреда, проверка или профилактика. 

В „Белани 84“ ЕООД може да намерите вакуум помпа с Компактни размери, като малкото ѝ тегло я правят изключително удобна за работа и пренасяне.

Освен това можете да намерите и двустъпална вакуум помпа, която е подходяща за хладилна и климатична техника, медицинско оборудване, печатарски машини, машини за вакуумно пакетиране и машини за формоване на пластмаса.


Важно е да се следват препоръките описани в инструкцията за употреба, за осигуряване на дълготрайна и ефективна работа на помпата.

Препоръчваме всеки специалист в тази сфера да влезе в онлайн магазина на „Белани 84“ ЕООД и да се снабди с вакуум помпа час по-скоро.