Камини – видове, предимства и недостатъци

Публикувано от Belani 25/03/2020 0 Коментари

Все повече хора избират да заложат на отопление, различно от климатиците, през зимните месеци. В днешната статия ще Ви разкажем малко повече за различните видове камини, техните предимства и недостатъци.

Ще започнем с пелетните камини, тъй като във времето, в което живеем, те са предпочитан източник на отопление. Все по-голяма част от населението избира да живее „еко“, което ги прави един от най-добрите варианти за това. Сериозни предимства са тяхната икономическа ефективност и щадящата околната среда функция. Екологично чистият материал (пелети) е сравнително евтин, не отделя черен дим при горене, създава по-малко количество пепел, отколкото при изгаряне на дърва и като цяло, този вид отоплителен уред е много по-иновативен и функционален, ако трябва да бъде сравняван с обикновените камини на дърва.

Още един плюс е автоматизацията, с която разполага. Може да бъде управлявана от телефон или да се нагласят различни програми, които да допринесат за комфорта на потребителя.

Конструкцията на пелетните камини с водна риза, осигурява почти моментално отопление в помещението, след като бъде запалена. Благодарение на горивната кошничка, се осигурява качествено горене, което води до по-ниска консумация на гориво.

С по-голям бюджет, разбира се, ще ви се наложи да разполагате, ако решите да се спрете на вградена пелетна камина с водна риза. Тя ще бъде чудесно допълнение към Вашия интериор. Минималистичният дизайн е задължителен, а керамичното стъкло е сред основните характеристики на почти всички представители на пазара.

Откритите камини също са предпочитани от потребителите, които държат на естетиката, но колкото и да е красива, тя не може да стопли достатъчно и ще се наложи да ползвате и други източници на топлина. Ниската ефективност се крие в процеса на изгаряне на дървата. Огнището е открито и по този начин, в него навлиза много по-голямо количество въздух, отколкото е необходим за оптимално изгаряне на дървения материал.

Все пак живеем във време на непрекъснато технологично развитие, което допринася и за огромното разнообразие на тези видове уреди. Те се подобряват и усъвършенстват, с цел едновременно постигане на топлинен комфорт и красота.

Горивните камери са друга опция, която можете да изберете. Те са подходящи за изграждане на отоплителна система с топъл въздух или така наречената въздушна риза. Могат да бъдат вградени, така че те са идеалното решение, ако търсите това, за което Ви споменахме по-горе – комфорт и красота в едно.

С помощта на горивните камери, огнището е затворено с вратичка, която е с устойчиво на високи температури стъкло. Топлината се задържа по-дълго, благодарение на корпуса на горивната камера. При този вид камини – с много по-малко количества дърва, се произвежда и задържа доста повече топлина. Затворените камини разполагат със системи за подаване на точно необходим обем въздух в огнището на горивната камера, на което се дължи по-високата им ефективност. Така дървесината изгаря напълно и има много по-голяма тяга на камината.

Надяваме се да сме Ви били полезни с днешната информация! Ако сте решили да изберете този начин за отопление на дома Ви, можете да бъдете сигурни, че ще се наслаждавате на изключителен комфорт и усещане за мека топлина! Ние, от Белани 84, Ви съветваме да съчетаете всичко това с прекрасна компания и много позитивни емоции!

Остави коментар